Is het bij jou ook zo druk in je hooft? Zo van, ik moet nog een offerte de deur uit, ik moet nog wat administratie doen, mijn aangifte komt er weer aan, o en de kinderen moeten nog van alles en daarbij moet ik ook nog ondersteunen, het huishouden ligt op zijn gat, een berg was, en. ….. en …… en……..

Ont-warren van je leven

Ik heb dit eind 2015 aan den lijve ondervonden! Omdat ik mezelf de taak heb gegeven om alles thuis te regelen en ik inmiddels ook mijn eigen bedrijf regel, raakte ik onlangs heel gefrustreerd over mijn tijdsbesteding. Tijd dus voor actie! Hoe pak je dat aan? In mijn geval is het op zo’n moment tijd voor een goed gesprek met mijn man. Voor zo’n gesprek plannen wij altijd een dagje heerlijk te relaxen in de sauna. Daar vinden wij alle rust om tot goede gesprekken te komen zonder interrupties van het dagelijkse leven om ons heen. We hebben de zaken besproken en de koppen weer dezelfde kant op kunnen steken. Er is meer helderheid en we hebben afspraken gemaakt.

Welke afspraken hebben wij gemaakt?

  1. Mijn man meer betrekken bij de dagelijkse gang van zaken binnen mijn onderneming;
  2. Betere afspraken maken over de huishoudelijke taken;
  3. De kinderen betrekken bij de taken in- en om het huis;
  4. Regelmatig terugkoppelen van hoe het ervoor staat, waar verbetering kan, etc.

Mijn man meer betrekken bij de dagelijkse gang van zaken binnen mijn onderneming.

Makkelijker gezegd dan gedaan! Ik wil dat hij mij steunt in mijn ondernemen, maar geef hem nauwelijks tot geen inzicht in mijn onderneming. Hoe kan hij mij dan ondersteunen, bijstaan, adviseren? Niet dus!
Ik ben begonnen om meer inhoudelijk te vertellen wat ik doe en/of gedaan heb. Dat gaat al de goede kant op.

Betere afspraken maken over de huishoudelijke taken

Hier zijn de eerste stappen ook inmiddels gezet. Er moest ook nog het nodig in huis worden opgeruimd en weggegooid, dus daar zijn we nu mee begonnen. Van boven naar beneden. Kamer dochter omgebouwd, spullen weggegooid en/of opgeruimd. Heerlijk!

Het opgeruimd houden is nog een ding, maar dat begint steeds beter te gaan en de kinderen proberen zich daar ook beter aan te houden. Moet nog wel regelmatig gezegd worden, maar uiteindelijk zal dat ook automatisch gaan.

De kinderen betrekken bij de taken in- en om het huis

We hebben dit met de kinderen besproken en zij gaan zelf bedenken wat ze in huis kunnen gaan doen. Wij denken dan aan bijvoorbeeld: stofzuigen, vaatwasser in- en uitruimen, kamer vaker opruimen en opgeruimd houden, boodschapje doen, etc. Eens kijken waar ze zelf mee komen. Als we hun taken hebben gedefinieerd, gaan we die taken plannen in de agenda/kalender, zodat ze weten wanneer ze wat (moeten) doen.

Regelmatig terugkoppelen van hoe het ervoor staat, waar verbetering kan, etc

De volgende stap is om niet weer te verzanden in ons oude patroon. Daartoe heb ik met mijn partner afgesproken elke week met elkaar te bespreken hoe we ervoor staan, onder het genot van een hapje en/of drankje en bij voorkeur buitenshuis, zodat de dagelijkse beslommeringen en/of de kinderen ons niet kunnen afleiden. Zo ontstaat er voor mij meer rust en kan ik meer de focus op mijn bedrijf houden, zonder dat ik het idee krijg dat de zaken thuis in de soep lopen zonder mijn aandacht.

Conclusie

Ik moet heel erg wennen aan het loslaten van de structuur die ik mijzelf en het gezin heb opgelegd. Liefst bemoei ik me overal tegenaan. Het moet op mijn manier anders is het niet goed. FOUT!!! Ik moet het laten gaan en dat kost tijd en moeite. Stap voor stap pak ik dat op. De eerste stapjes zijn gezet.

Waar loop jij tegenaan in de dagelijkse gang van zaken? Ik hoor het graag, want ik leer graag van jullie!