Het jaar is bijna ten einde. Nog een kleine 2 maanden en dan gaan we 2017 inluiden. Wat vliegt de tijd. Dat zullen jullie ook wel hebben. Voor je het weet is er alweer een jaar voorbij.

Aan het eind van ieder jaar is het voor velen weer tijd voor reflectie:

  • Wat ga ik komend jaar doen?
  • Ga ik op dezelfde voet verder of ga ik groeien?
  • Als ik ga groeien, hoe ga ik dat dan doen?
  • Hoe zien mijn financiën eruit?
  • Wat zijn mijn doelen voor komend jaar?
  • Etc.

Hoe ik dat aanpak? Welnu, ik zal een tipje van de sluier oplichten.

Eerst kijk ik naar wat mijn doelen (Business en financieel) waren voor het afgelopen jaar. Omdat ik dit mijn derde jaar was als ondernemer, waren mijn doelen eigenlijk best helder: meer klanten en meer omzet. Hoe? Door o.a. meer gebruik te maken van social media en mijn netwerken.

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan heb ik er 4 nieuwe klanten gekregen. Deze 4 klanten zijn terugkerende klanten. Ik heb ook nog een aantal niet terugkerende klanten gehad. Ik heb meer met en op social media gedaan, ik heb mezelf meer laten zien in netwerken door o.a. mee te draaien in het organisatieteam van een Ondernemersbeurs hier in de regio. Dit heeft bijna al geleid tot 2 nieuwe klanten. Helaas nog niet doorgegaan, maar die gaan er zeker komen!

Mijn doel om meer zichtbaar te worden is gedeeltelijk geslaagd. Mijn nieuwe website is klaar en daar ben ik supertrots op en heel blij mee! Ik krijg ook veel mooie, leuke reacties. Op het gebied van mezelf meer laten zien, kan ik nog een tandje opschroeven! Ik ben aan het bedenken hoe ik dat kan doen en sowieso wil ik meer netwerken en daar vaker pitchen. Ook gaan we weer een Ondernemersbeurs organiseren en daar heb ik het voortouw al in genomen!

Na mijn business doelen, kijk ik ook naar mijn financiële doelen. Dit jaar was het doel meer omzet te genereren en met resultaat. Mijn omzet is gegroeid met bijna 40%! Om mijn doel voor komend jaar te bepalen, ga ik mijn kosten weer onder de loep nemen en bepaal ik wat ik eventueel nog kan bezuinigen en waar ik moet investeren.

Nu ik weet wat mijn resultaten op diverse vlakken het afgelopen jaar waren, kan ik mijn doelen en plannen voor het nieuwe jaar vormgeven.

Ik hoop dat ik een tipje van de sluier heb kunnen oplichten. Ik hoor graag hoe jij je doelen en plannen voor het komende jaar maakt! Wellicht kunnen we van elkaar leren! Laat je een bericht voor me achter?